Се чувствувате стресни?

Што е стрес?

Нашето тело е жично да реагира ефикасно и ефикасно на секакви ситуации во нашиот секојдневен живот. Во нормални околности, нашиот мозок е во состојба да организира информации, внимателно да размисли како да одговори и да донесе ефикасни одлуки што да прави. Кога доживуваме големи нарушувања во начинот на функционирање, како што сме за време на оваа пандемија, нашиот мозок не е во можност да функционира толку ефикасно. Нашето тело произведува повеќе хормони на стрес и може да доживееме поголема вознемиреност и вознемиреност и во нашето размислување и во нашите тела.

Што предизвикува стрес?

Сите сме погодени од пандемијата и многумина од нас доживуваат поголем стрес како резултат. Секакви настани можат да предизвикаат да се чувствуваме под стрес. Знаењето што предизвикува стрес може да ви помогне подобро да се справите со него. Одвојте момент да полагајте го нашиот тест за активирање стрес за да дознаете повеќе за тоа кои би можеле да бидат вашите предизвикувачи.

Како изгледа стресот?

Стресот изгледа различно од личност до личност.

  • Стравувајте и грижете се за сопственото здравје и здравјето на вашите најблиски.
  • Промени во начинот на спиење или јадење.
  • Тешкотии при спиење или концентрација.
  • Влошување на веќе постоечките физички здравствени проблеми. Запомнете, главоболката и стомакот може да бидат знаци на грижа за менталното здравје.
  • Влошување на менталното здравје или состојби на нарушување на употребата на супстанции.
  • Зголемена употреба на алкохол, тутун или други лекови.
  • Промени во моделите на однесување, адаптивни или комуникациски вештини кај лица со интелектуална попреченост и развој.

Што можам да направам?

Добрата вест е дека постојат работи што можете да ги направите за да управувате со вашиот стрес, што ќе ви помогне подобро да се справите. Бидејќи ги разбирате причините за вашиот стрес и како тие влијаат на вас психички и физички, можете да изберете пристап за подобро управување со вашиот стрес.

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за тоа како стресот влијае на вашите ментални и физички реакции, прочитајте го упатството Центар за студии за деца во Јеил - Разбирање и справување со реакциите во пандемија.

План за управување со стресот

Направете свој Дневен план за управување со стресот и посветете се на подобрување на целокупното здравје.

Дневни планови за управување со стресот достапни на англиски и шпански јазик. Првата страница е за печатење и совршена за вратата на фрижидерот. Втората страница е датотека што може да се пополни, совршена за живеење на вашиот компјутер:

  • Англиски | PDF
  • Шпански | PDF

Центри за контрола и превенција на болести насоки

Справување со стресот |  ПОСЕТА

u

Што да се прави

Водич за помош: Брзо ослободување од стрес |  ПОСЕТА

c

Справување со стресот

Справување со стресот за време на епидемии на заразни болести |  PDF

Кои се вашите предизвикувачи на стрес?

Свесноста за вашите предизвикувачи на стрес може да ви помогне подобро да управувате со стресот или да научите што да правите ако вие или некој за кого се грижите, има потреба од поголема поддршка.

Дали ви треба поддршка или идеи за да се справите со стресот?

Одвојте момент да размислите за тоа, почнувајќи да ги разбирате вашите стресни фактори.

;

Корисни материјали

Упатство за ЦДЦ  | Справување со стресот |  ПОСЕТА  |  PDF

САМХСА: Злоупотреба на супстанции и Управа за услуги за ментално здравје | Справување со стресот за време на појава на заразни болести | PDF

Што да сторите  | Водич за помош: Брзо ослободување од стрес |  ПОСЕТА

Студија за дете на Јеил  | Разбирање и справување со реакциите |  PDF

Вермонт оддел за упатство за ментално здравје  | Стресот и вашето ментално здравје |  PDF

Сподели