Ресурси за самопомош

Извори што ќе ви помогнат да управувате со сопствената грижа.

Апликации за одмотување

Останете поврзани

Видеа на YouTube

Ресурси за наглуви луѓе

Одделот за здравство на Вермонт| Ресурси за COVID | Посетете

Одделот за здравство на Вермонт | Вакцина Комуникациска картичка | PDF

Да се ​​биде во изолација и да се разболиш со КОВИД може да биде загрижувачки.

Обидете се со овие совети за да управувате со вашата анксиозност додека сте болни:

 • Проверете кај вашиот давател на здравствена заштита и следете ги неговите препораки
 • Земете го еден час во исто време
 • Најдете работи што треба да ги правите што се пријатни и мирни како слушање приказна, читање, гледање филм или правење загатка
 • Поврзете се со луѓе кои се грижат за вас преку текст и видео редовно
 • Грижете се за симптомите и правете работи што ќе ви помогнат да се чувствувате подобро како да се бањате
 • Побарајте од луѓето да ви го донесат тоа што ви треба, луѓето ќе сакаат да помогнат
 • Јавете се на еден од нашите советници - ние сме тука за вас

 

Десетминутна сесија за медитација за дневно ресетирање.

Ако немате време и сакате да создадете личен и физички простор за здравје, оваа сесија е за вас.

Нејт ќе води и ќе покаже техники на внимателност, медитација и дишење за да ви помогне да се чувствувате приземјено и освежено.

Не е потребно искуство. Без разлика дали сте практикувале медитација претходно или сте нови во неа, ова е сесија за секој кој сака да ја подобри сопствената благосостојба.

Совети и средства за грижа за себе

Дневни велнес совети и идеи за начини како да добиете поддршка. Иако се едноставни, овие потсетници и ресурси можат да направат разлика во вашиот живот во овие тешки времиња.

Z

Грижете се за вашето тело

Јадете добро, вежбајте секој ден, одморете се многу и внимавајте да не претерате со алкохол и дрога. Запомнете дека вежбањето може да биде каков било вид на физичка активност (одење, градинарство, работа во двор) сè додека го придвижува вашето тело. Следете го вашиот план за лекување, доколку имате, и земајте лекови како што е пропишано. Кога добро се однесуваме кон нашето тело, подобро сме да управуваме со стресни настани во животот.

Може да вежбате токму сега користејќи тренингот од 7 минути (ве придвижува без оглед каде сте).

7 минутно тренингот  | Вежба активност | ЈаболкоАндроид

Мојот Фитнес Пал  | Вежбање и диета |  Јаболко Андроид

Z

Поставете разумни цели

Да совладаме нешто, дури и нешто многу едноставно, може да ни помогне да чувствуваме поголема контрола врз нашиот секојдневен живот. Пронајдете нешто што можете да го правите од почеток до крај секој ден, без разлика колку е мала задачата. Одлучете што мора да се заврши денес и што може да почека. Приоритетите може да се сменат за да ги рефлектираат промените во распоредот и рутините и тоа е во ред. Препознајте што сте постигнале на крајот на денот.

Можете да поставите некои цели за себе во дневник или со помош на апликација како Strides. Или минимизирајте ја медиумската изложеност со апликацијата Social Fever.

Чекори  | Навики за следење + ПАМЕТНИ цели |  Јаболко

Следете ја употребата на медиумите
Социјална треска | Стоп за зависност од паметни телефони |  Google

Z

Вежбајте благодарност

Наоѓањето начин да поддржите некој друг со телефонски повик, белешка или потребни материјали, ја поддржува вашата сопствена благосостојба и благосостојба на вашата заедница. Завршете го денот со списание или зборувајќи за тоа за што сте благодарни. Може да се обидете и со користење на он-лајн дневник за благодарност.

Благодарен  | Дневник за благодарност |  Јаболко

Z

Мобилни апликации: COVID Coach

Самостојна алатка за образование и грижа за себе, или како додаток на професионалната грижа за менталното здравје.

Англиска верзија | Преземете ја апликацијата
En Español верзија | Преземете ја апликацијата

Z

Ресурси за постари возрасни

Ресурси за поддршка на старешини  | Google Doc

Z

Ресурси на родители и старатели

Ресурси за поддршка  | Google Doc

Z

Ресурси за прв одговор

Ресурси за поддршка  | Google Doc

Z

Флаери за печатење за само-грижа

Совети и ресурси за самостојна грижа достапни на повеќе јазици:

Арапски | PDF

Босански |PDF

Англиски |PDF

Француски |PDF

Кирунди |PDF

Сомалиски |PDF

Шпански |PDF

Свахили |PDF

Omanена во јога позиција релаксирачка и мирна

Ресурси за управување со стресот

Апликација за дневна медитација за црната заедница

Безбеден простор за црнечката заедница да развие дневна навика за медитација.

Преземете ја апликацијата

Медитација на умот

Водена медитација за ментална и физичка релаксација, присуство и леснотија (10 минути).

Англиски | MP3

План за управување со стресот

Направете свој Дневен план за управување со стресот и посветете се на подобрување на целокупното здравје.

Дневни планови за управување со стресот достапни на англиски и шпански јазик. Првата страница е за печатење и совршена за вратата на фрижидерот. Втората страница е датотека што може да се пополни, совршена за живеење на вашиот компјутер:

 • Англиски | PDF
 • Шпански | PDF
Omanена во јога позиција релаксирачка и мирна
;

Апликации што ќе ви помогнат да се опуштите и релаксирате

Еве неколку апликации што можат да бидат навистина корисни за управување со анксиозност и депресија.

 • Био на стомакот |  Биофидбек - дијафрагматско дишење |  Јаболко
 • Дишете2Опуштете се  | Управување со стресот |  Јаболко Андроид
 • Колорисна  | Книга за боење против стрес |  Андроид
 • iНатуралист  | Уживајте во природата |  Јаболко  Андроид
 • Тренер за внимание  | Бесплатни практики на внимателност |  Јаболко  |  Андроид
 • Менување на умот  | Самооценување и дневник |  Јаболко  Андроид
 • мојот живот  | Пријавување и медитација |  Јаболко  |  Андроид
 • Играј Игра  | Libraryивописна библиотека за игри |  ЈаболкоАндроид
 • Прочитај книга  | Книги за преземање |  Јаболко  Андроид  |  Мајкрософт
 • Сем  | Самопомош за управување со анксиозност |  Јаболко | Андроид
 • Социјална треска | Стоп за зависноста од паметни телефони и следете ја вашата технолошка употреба |  Андроид
 • Застанете, дишете и размислете  | Водени медитации |  ПОСЕТА
 • Дишечката пеперутка  | Основно дишење |  Јаболко
 • Апликацијата село Слива | Практики за релаксација понудени од мајсторот на Зен, Тих Нат Хан | Посетете
 • Виртуелна кутија за надеж  | Самопомош за управување со анксиозност |  Јаболко | Андроид
 • Што има?  | Анксиозно самоуправување |  Јаболко Андроид

видеа

Дознајте за широк спектар на теми за да разберете што можеби чувствувате и да ви помогнеме да управувате со сопствената грижа за себе, во свое време.

Ставете ги вашите вештини за справување во една торба

Како можете да направите свој комплет за емоционална прва помош.

Двосмислена тага

Управување со емоционалните загуби.

Благодарение на трауматскиот центар The Riverside

Прекината тага

Измена на нашите ритуали.

Благодарение на трауматскиот центар The Riverside

Тинејџерски гласови

Справување со пандемијата.

Благодарение на трауматскиот центар The Riverside

Мозочна магла

Неврологијата зад неа.

Благодарение на трауматскиот центар The Riverside

Техники за ослободување од вознемиреност

Намалете ја вознемиреноста брзо и чувствувајте се повеќе смирено.

Благодарност до д-р Али Мату

Надминување на вознемиреност за повторно влегување во пандемија

Како да се справите со вознемиреноста од враќање на работа и училиште за време на пандемијата КОВИД-19.

Благодарност до д-р Али Мату

Како да вежбате внимателност во секојдневниот живот

10 едноставни вежби што можете да ги испробате токму сега.

Благодарност до д-р Али Мату

Техники за управување со стресот за работниците од првата линија

Три техники кои ќе ви помогнат да управувате со стресот.

Благодарение на Johnонсон и Johnонсон

Поврзете се со други

Разговарајте со луѓе на кои им верувате за вашите грижи, како се чувствувате и споделете како управувате од ден на ден. Дигиталните алатки можат да ви помогнат да бидете поврзани со пријателите, семејството и соседите кога не сте во можност да ги видите лично. Следете ги упатствата за социјално дистанцирање за да можете безбедно да ги посетувате луѓето лично.

Ако треба, користете го преферираниот систем за видео конференции за да се поврзете со вашето семејство и пријатели, како што е Google Meet, Zoom, FaceTime или Skype. Многу од нив се бесплатни и имаат on-line упатства за да ви помогнат да научите како да ги користите.

Сподели