Државата нуди 7 совети за разговор со некого за вакцинацијата

Дали сте загрижени за невакцинирана сакана личност? Не сте сигурни како да започнете разговор за вакцинацијата? Сакате да помогнете, но не сте сигурни како? Најдобриот лекар во Вермонт има неколку совети. 

Стапката на вакцинација на Вермонт, Ковид, ненадмината на национално ниво и сè уште полека расте, е создавање историја. Заклучно со 8 јули, 82.5 проценти од подобните Вермонтери 12 и постари добиле барем една доза на вакцина. Тоа е највисока стапка во земјата. Но, државата не застанува тука. Здравствените власти ги повикуваат Вермонтерс да разговараат со луѓе кои се спротивставиле на вакцинацијата.

Левин: Стапката на вакцинација го прави Вермонт најбезбедно место во земјата

Марк Левин, доктор по медицина, комесар за здравство во Вермонт, рече на брифинг со новинарите на 6 јули: „Вермонтерите и нацијата неодамна беа сведоци на она што е веројатно најуспешната кампања за вакцинирање низ целата популација во историјата на нацијата, Нашиот успех со вакцинацијата тука во Вермонт го има ја направи нашата држава најбезбедно место да се најде во земјата и, веројатно, во светот “. 

И покрај тој успех, Левин изрази загриженост за помалку од 18 проценти од квалификуваните Вермонтери кои допрва треба да се вакцинираат. Тоа е затоа што 99 проценти од смртните случаи од Ковид се случуваат кај невакцинирани, рече тој. Покрај тоа, повеќе вирулентната варијанта Делта, која е поврзана со полоши исходи во Велика Британија, сега кружи широко во Америка. „Повеќето нови случаи во Вермонт ќе бидат во групи на невакцинирани лица“, рече Левин.

Зошто некои луѓе се двоумат околу вакцинацијата?

Важно е да се сфати дека луѓето може да имаат различни причини да се двоумат околу вакцинациите. Емили К.Брунсон, вонреден професор на Државниот универзитет во Тексас, се осврна на различните причини во Прашања и одговори за колебливоста на вакцините објавено од Националните академии на науките, инженерството и медицината. „Заедничката загриженост вклучува колку брзо се развиваат вакцините КОВИД и дали се безбедни“, рече Брунсон. „Многу луѓе прифатија став„ чекај и види “како одговор на овие проблеми. Другите имаат технички прашања, вклучително и дали треба да се вакцинираат ако веќе имале КОВИД, дали вакцините ќе бидат ефикасни против различни видови и како ќе знаеме дали се безбедни за децата “.

Брунсон истакна дека во некои случаи, овие прашања се придружени со недоверба кон медицината, јавното здравство и пошироко владата. „Во заедниците со боја, можеме да ја пронајдеме оваа недоверба во историјата на занемарување и експлоатација од страна на давателите на здравствени услуги и владата, како и неодамнешните и лични искуства на луѓето со структурните нееднаквости во јавното здравство, медицината и социјалните услуги, " таа рече.

Отворање за саканите да влијаат на колебливите

Во Вермонт, комесарот за здравство рече дека невакцинираните претежно се во опсег од 18 до 40 години. Па, под пет проценти немаат намера да се вакцинираат. Останатите се во категоријата „чекај и види“, се загрижени за недостаток на работа или едноставно немаат приоритетно вакцинирано. Тоа, рече тој, им остава отвор на најблиските да се вклучат.

„Сите ние имаме своја улога да ги достигнеме оние кои допрва треба да се вакцинираат“, рече Левин. „Ние разбираме од приказните и го доживуваме влијанието што можат да го имаат пријателите и семејството“.

Како да разговарате со некого за вакцинација

Левин понуди голем број начини на кои членовите на семејството можат да дојдат до најблиските, особено ако сте родител на баба и дедо.

  • Имајте говорот. Дури и ако е непријатно или непријатно, најдете начин да ја отворите вратата за почитуван, искрен разговор. 
  • Научи, не држи предавања. Не ја сфаќајте вашата улога како да ги убедувате. Наместо тоа, помислете на вашата улога како да ја откриете причината што тие остануваат невакцинирани. 
  • Прашај и слушај. Поставувајте прашања на отворено и вистински слушајте ги нивните причини на емпатичен и несуден начин. 
  • Проверете ги нивните извори. Определете дали користат сигурни извори на информации. Прашајте дали можете да споделите со нив она што сметате дека е посигурен извор на информации.
  • Разговор на док? Откријте дали разговарале со давател на здравствена заштита за какви било проблеми. 
  • Понуда за помош. Помогнете им да најдат клиника, аптека или настан за вакцинација во нивна близина. Понудете превоз или грижа за децата доколку тоа се пречки. 

„Сфаќам дека овие разговори не се секогаш лесни, но вашето влијание веројатно значи повеќе отколку што знаете“, рече Левин. „Сè уште сме посветени на вакцинирање на што поголем број Вермонтери за да можеме да спасиме повеќе животи и тешкотии и да можеме да одржиме силен wallид на заштита движејќи се напред во есен и зима“.

Дознајте повеќе и пронајдете ресурси

ЦДЦ нуди упатства за Како да разговараме за вакцините Covid-19 со пријателите и семејството на својата веб-страница.

За да дознаете повеќе за тоа зошто луѓето се спротивставуваат на вакцинацијата, прочитајте Борба против колебливоста на вакцините: Што можеме да научиме од општествените науки? од Националните академии на науки, инженерство и медицина.

Прочитај Клучеви за успех кај вакцините Ковид-19: Доверба и здрава фондација во US News & World Report, кој се однесува на успехот на Вермонт. Пронајдете ажурирана статистика и информации за програмата за вакцинација на Вермонт на државата Табла за вакцини Covid-19.

Гледајте го комесарот за здравство Забелешките на Марк Левин на неделниот брифинг за печатот на гувернерот Ковид на јули 6.

Претплатете се на блогот COVIDSupportVT

Внесете ја вашата адреса за е-пошта за да се претплатите за да добивате известувања за нови објави на блогот по е-пошта.


Треба да разговараме?

Јавете се на 2-1-1 (опција # 2) или 866-652-4636 (опција # 2) бесплатно, доверливо, едно-на-едно советување. Нашите советници за поддршка се достапни од понеделник - петок. 

Во криза? 

Ако вие или некој што се грижите за вас, мислите за самоубиство или самоповредување, можете: јавете се на Националната телефонска линија за спречување самоубиства на 1-800-273-825; пишете ВТ на 741741 за да се поврзете со советник за кризи 24/7; поврзете се со вашиот центар за ментално здравје во локалната заедница за поддршка 24/7. 

Пронајдете помош

Пронајдете ресурси и алатки за справување со стресот на www.COVIDSupportVT.org. Следете ја COVID Поддршката VT вклучена Twitter, Facebook Instagram. И за да бидете ажурирани, пријавете се за наши билтен блог.

Дознајте за претстојните Велнес работилници од COVID Поддршка VT, и Градски сали сме домаќини во партнерство со организации на заедницата.

Превод со еден клик на 100 јазици од повеќето од сите COVIDSupportVT.org веб-страница, плус Повеќејазични ресурси & материјали за преземање на 10 јазици, заеднички за заедниците за имигранти и бегалци од Нова Америка во Вермонт. 

Пронајдете го вашиот центар за ментално здравје во локалната заедница со посета Партнери за грижа во Вермонт.

COVID Support VT е финансиран од администрација за злоупотреба на супстанции и услуги на ментално здравје и Федерална агенција за управување со итни случаи, управувана од Одделот за ментално здравје на Вермонт, а администрирана од Партнери за грижа во Вермонт, мрежна држава од 16 непрофитни агенции со седиште во заедницата, кои обезбедуваат услуги и поддршка на менталното здравје, употреба на супстанции и интелектуална и развојна попреченост. 

Сподели