Вермонт за вработување ресурси

Подолу можете да најдете ресурси за помош за вработување низ Вермонт.

Ова вклучува информации за поднесување барање за невработеност, информации за спорови или прекршувања на работното место и ресурси за барање вработување, континуирано образование и развој на кариерата.

Поднесување за невработеност: Општи информации

Бројот за поднесување првично барање во Канцеларијата за невработени при Министерството за труд е 1-877-214-3330. Алтернативен број ако имате долго чекање или ако имате постоечко побарување, е 1-877-214-3332.  Yможете исто така да контактирате Пандемична помош за невработеност на 1-877-660-7782.

 *Ве молиме имајте предвид дека канцеларијата на UI е отворена од 8:00 до 5:30 часот од понеделник до петок. Бројот за поднесување неделни барања се затвора во 4:30 часот во петок. Тие препорачаа дека среда и четврток се најбавните денови за поминување. Во моментов, нема опции за поднесување лично, но ние ќе ја ажурираме оваа страница додека овие системи се развиваат.

Што ќе ви треба

Овде имаме чек-листа за тоа кои информации ќе треба да ги поднесете, за да не ја губите секоја можност што ја имате за да стапите во контакт со некого да поднесете.

Поднесување за проверка на невработеност:

  • Датуми на почеток и крај на вработување
  • Причина за разделба
  • Број на сметка и рутирање (ако правите директен депозит) 
  • Вашиот број на социјално осигурување
  • Информации за возачка дозвола

*Ве молиме имајте предвид дека ќе имате мандат да поднесете неделно барање за невработеност покрај вашето првично поднесување, доколку вашето барање за невработеност биде прифатено. Ова ќе ви биде испратено по пошта, но исто така можете да го пополните ова онлајн на неделно ниво овде: Портал на баратели во Вермонт

Ако претпочитате да поднесувате документи неделно преку телефон, можете да го направите тоа со повикување на Одделот за труд во Вермонт на 1-877-214-3330. 

Еве повеќе информации за тоа како да го комплетирате вашето неделно поднесување: Водич за поднесување

Специфични ресурси за Вермонт

Одделение за труд во Вермонт

Веб-страницата на Одделот за труд на Вермонт има информации во врска со пријавувањето за невработеност, прописите за безбедност на работното место, правата и платите на работното место, информации за пазарот на трудот, информации за компензација на работниците и ресурси достапни за развој на работната сила. Исто така, има ресурси за регрутирање работодавци и помош за барање работа за поединци кои бараат вработување. | Посетете го веб-

Регионални центри за вработување

Регионалното одделение на Одделот за труд на Вермонт Центри за работа Помогнете им на жителите на Вермонт да пристапат лично до услугите за кариера каде што живеат и работат. Услугите за истражување на кариера, советување, консултации и поврзување се достапни и практично. Нашите локални специјалисти за кариера и специјализирани советници можат да помогнат во усогласувањето на барателите на работа и работодавачите со ресурсите што им се потребни за да ги исполнат нивните цели. | Посетете го веб-

Пријавување вознемирување или дискриминација на работа

Оваа веб-страница на владата на VT има информации за тоа како да поднесете жалба за вознемирување или дискриминација на работното место. | Посетете го веб-

Права на вработените

Одделот за труд во Вермонт има информации за тоа како да поднесете жалба ако сметате дека вашето работно место ги прекршува VOSHA (правата на работното место) | Посетете го веб-

Работа во VT

Jobs in VT е веб-страница за барање работа специјално за работни места во Вермонт. | Посетете го веб-

Седумдневни работни места

Седум дена е популарен извор за работодавците од Вермонт да ги рекламираат своите отворени работни места. | Посетете го веб-

Вермонт JobLink

Веб-страница преку Одделот за труд што помага да се поврзат барателите на работа и работодавците во VT. | Посетете го веб-

Заеднички добри работни места

Веб-страница фокусирана на VT фокусирана на баратели на работа на непрофитни работни места. | Посетете го веб-

Кога попреченоста влијае на работата, VocRehab Vermont има експертиза и ресурси да помогне.

Агенција специјализирана за помагање во врска со работните проблеми поврзани со попреченост. | Посетете го веб-

Учење на возрасни во Вермонт

Агенција која нуди бесплатни образовни услуги за возрасните од Вермонт кои сакаат да го продолжат своето образование и развој на кариерата. | Посетете го веб-

Книги / медиуми

Книга: Каква боја е вашиот падобран?

Од Ричард Н. Болес и Кетрин Брукс, ЕДД. Класичен водич за идентификување на вашите интереси и нивно стеснување во кариера.

Како да добиете работа: Тајните на менаџерот за вработување

Од Алисон Грин. Книга која дава совети за лов на работа од перспектива на менаџер за вработување.

Askamanager.org

Аблог посветен на одговарање на сите ваши прашања поврзани со работата, вклучително и многу ресурси во врска со интервјуа, преговори за плата итн. | Посетете го блогот

Подготовки за интервју за работа

Бесплатен водич за подготовка за интервјуа. | Земете го Водичот

Навистина водич за кариера

Многу сеопфатен водич за барање работа преку Indeed. Ова вклучува информации за резимеа, интервјуирање, па дури и совети специфични за индустријата. | Посетете го веб-

Лабораторијата за пишување Пердју

Одлично за се што е поврзано со граматиката. | Посетете го веб-

Тестови за способност/личност

O*NET интересен профил

Оваа проценка од 60 прашања ќе претстави профил од шест области на интерес кои помагаат да се одредат вашите работни интереси. | Полагајте го тестот за профили

Проценка на интерес на CareerOneStop

Оваа проценка од 30 прашања ќе ви претстави листа на кариери што може да одговараат на вашите интереси. | Земете ја проценката на интересот

Спојување на работните вредности на CareerOneStop

Овој квиз ги проценува вашите потреби за работна средина. | Дефинирајте ја вашата идеална работа

Спојувач на вештини за CareerOneStop

Оценете ги вашите сопствени вештини во различни области за извештај за тоа како можете да ги вклучите во вашата кариера. | Усогласете ги вештините со вашата кариера

16 личности (Мајерс-Бригс)

Ова е класичен тест на личноста на Мајерс-Бригс кој ги подредува корисниците во 16 типови на личности. | Направете бесплатен тест за личност

Статија која содржи други тестови.

Оваа статија содржи сеопфатна листа на проценки. Имајте предвид дека некои се платени. | Најдете повеќе тестови за способност за кариера

Сподели